“Ware vrijheid is niet doen wat iedereen doet, maar voelen wat echt klopt voor jou.”
Wat is vrijheid?
En hoe bevrijd jij jezelf van een leven wat niet in één lijn ligt met wat je echt diep van binnen voelt.
Hoe kun je nu dicht bij jezelf blijven en dit gevoel in je kern ervaren?
Het komt niet door het volgen van regels, of voldoen aan bepaalde normen en waardes. Het is er niet als je doet alsof je ergens goed bij voelt, en achteraf gezien energetisch compleet bent uitgeput. Aanpassen, mee vibreren op zogezegde high vibes, altijd positief of rust ervaren.
Mensen denken voor vrijheid te staan als ze hun eigen pad volgen, maar hoe echt is jouw pad als je alsnog in de schaduw van jezelf blijft staan door over je grenzen te gaan of niet authentiek hierin bent.
Vrij zijn gaat over een gevoel, waarin je keuzes maakt die bij jou passen. Ook als deze verschillen van anderen.
Waarin je jezelf niet laat afleiden door je buitenwereld. Maar durft te verbinden en kijken wat er in jou leeft.
Waarin je alle oude rollen van jezelf los kan laten, en overtuigingen die hierbij kwamen kijken de deur wijst.

Voorbeelden van overtuigingen die een rol kunnen spelen:
Ik doe niet genoeg, dus ben ik lui. Ik doe maar mee met de rest, want dan vind iedereen me wel leuk.
Ik zeg geen nee, want dan krijg ik commentaar. Ik pas mezelf wel aan, want dan zien ze niet hoe ik me echt voel. Ik voel me niet op me gemak, maar doe het toch zodat de ander maar gelukkig is, want ik wil niemand teleurstellen.
De blokkades die voelbaar worden of zijn, kunnen in je hart, keel of buik chakra aanwezig zijn.
Gevoelens van schaamte, afwijzing, of een bepaalde rol/masker, bewijsdrang kunnen het overnemen. Waardoor je juist meer opgesloten voelt. Je voelt je letterlijk gevangen, het tegenovergestelde van vrij zijn.
Je bent gewend om dit oude verhaal van jezelf te blijven doorleven, totdat je durft te voelen.
Wat wil ik? Wat heb ik nodig, en waarin kies ik voor afgestemd blijven op mezelf, terwijl anderen hier misschien wel iets van kunnen vinden?
Waarin jij energetisch een duidelijke nee voelt, en een ander ja. Dat wil niet zeggen dat jij dat fout zit. Of her verkeerd aanpakt. Jouw lichaam of geest heeft misschien wat anders nodig, en daar is niks mis mee. We beleven het allemaal op een andere manier en daarvoor zijn we mensen.
Zet twee mensen, of een groep van 30 mensen bij elkaar. En iedereen heeft een verschillenden achtergrond, verhaal of pijnstukken te doorwerken. Je kan niet allemaal vibreren op dezelfde golflengte en dat zou ook niet “bevrijdend” voelen maar eerder vanuit zoals ik al zei bewijsdrang. Iedereen mag op zijn eigen tempo dingen doorlopen. En dat is nog weleens iets wat wordt vergeten.
We vergeten het tempo, want waar de één harder wil lopen, mag de ander juist leren vertragen. We hoeven onszelf niet voorbij te rennen met de gedachten dat de ander al veel meer stappen heeft gezet.
Don’t compete with another just so you can tell yourself you are faster or better.
Jezelf bevrijden van de druk die je altijd voelt, dat alles beter en sneller kan. Vind alleen plaatst als jij ruimte maakt voor wat echt voor jou is bedoeld. En niet vanuit een gevoel van tekortkoming. Want dan ga je juist de bewegingen forceren. Je forceert hiermee jezelf, gaat over je eigen grenzen. En dan stap je terug in stagnatie.
De stagnatie van bv vermoeidheid, vastlopen, druk voelen, en van jezelf verwijderd raken, en vooral ook een gevoel van niet genoeg zijn.
In verbinden met jezelf voel je juist:
Rust, afstemming, je staat bij je eigen grenzen en durft hier na te handelen, je vertraagt eerder dan dat je nog meer van jezelf weggeeft. Je voelt liefde naar de delen van jezelf, waar je misschien langzamer vooruitgang boekt dan wat je voor ogen had.
Maar soms zijn de dingen die je krijgt te zien en voelt, juist ook een boodschap.
Het leren aanvoelen van nu ( heb ik een pauze nodig)of bewust even uit de verbinding stappen met anderen.
Verbindingen:
Ook hierin hoort de vrijheid aanwezig te zijn dat je kan zeggen, ik stap even liefdevol een stap naar achter want dat is voor mijn eigen bestwil. Niet omdat ik er jou mee wil kwetsen.
We hoeven niet constant bezig te zijn met wat als de ander (dit denkt) want als ik dan word afgewezen, wat als de ander boos word, wat als de ander mij alleen achterlaat.
Want als de ander ervoor kiest vanuit bv oude wonden of patronen te reageren is dat niet jouw verantwoordelijkheid. Het is die van hun zelf. Dat stukje waarin zichzelf vasthouden, is niet aan jou om los te weken. Je bent enkel de spiegel die hun laat zien waarin zichzelf vasthouden.
Los laten! Het echte loslaten van beperkingen over jezelf. Begint pas wanneer je stopt met jezelf schuldig voelen.
Ik heb niet dit gedaan: dus ben ik een mislukkeling.
Of is het eigenlijk: Je hebt dat niet gedaan omdat het niet goed voelden.
Een andere benadering met een hele andere impact. Als je systeem of onderbuikgevoel zegt: nu even niet, ik ben vermoeid, ik ben overprikkeld, ik moet mezelf reguleren. Dan heb je eigenlijk gewoon een hele afgestemde intuïtie.
Dit kan op zo’n moment voelen alsof dat niet zo is, maar dat is je ego die je wijs probeert te maken dat je het niet goed doet.
Gedachtes die opkomen of die anderen misschien wel tegen je hebben gezegd in het verleden :
Aah joh stel je niet zo aan, iedereen kan het dus jij ook. Waarom doe je niet gewoon mee? Je bent wel saai. Blijf voortaan maar thuis, want dit is nu al tijdverspilling geweest.
Je doet het zelf, dat je een buitenbeentje bent. Kijk nou eens naar je, niet voor niks dat mensen je nooit mee vragen naar een feestje.
Oef, daar sta je dan, vastgenageld aan de grond. Je bevriest en je systeem raakt waarschijnlijk in de vlucht, bevries of vecht modus.
Maar wat er eigenlijk aan de hand is, diep van binnen gaan er alarmbellen af. En je bent met de verkeerde intenties over je grenzen gestapt. Dan gaat je lichaam signalen afgeven. En zo krijg je weer inzichten in jezelf.
Het stukje vrijheid, is dus niet alleen een manier van leven.
Het is een energetisch veld waarin je mag spelen, voelen en zien wat echt bij je past.
Niet vanuit tekortkomingen, schaamte, sociale druk, valse overtuigingen, je ego, gedachtes, of presteren.
Maar vanuit alignement, verbondenheid met jouw waarheid, authenticiteit, liefde voor jezelf, intuïtie, veiligheid, en vertrouwen.
Want wanneer je systeem aangeeft dit is veilig, kan je ruimte vrij maken. Word je gedragen en gevoeld.
Soms kan je systeem ook onveiligheid verwarren met veiligheid, en andersom.
Dit kan gebeuren als je niet gewend bent om te leven vanuit wat je nodig hebt, maar geeft om te pleasen bijvoorbeeld. Dan zal je systeem dit gaan herkennen en opslaan als iets veiligs.
‘Terwijl dit heel ongezond is voor je hele wezen en ziel’
Wat is schijn veiligheid ?
Hoe herken je dit eigenlijk: denk bijvoorbeeld aan een situatie, relatie of verbinding waarin je denkt veilig te zijn maar eigenlijk onveilig bent.
Dit gaan kan gaan om trauma verbinding. Vanuit trauma ben je namelijk gewend om je mond te houden, op je tenen te lopen, jezelf aan te passen, te geven maar niet te ontvangen. Je ware ik te verbergen, te vechten om gezien te worden en een algemeen onrustig gevoel.
Hierin ontving je wat je dacht wat liefde was. Waardering, goedkeuring, acceptatie, aandacht.
Maar wat je echt kreeg was : een spiegel van je innerlijke wereld.
Je voelden jezelf teveel, uitgeput, niet gezien en gehoord, verborg je ware gevoelens, keurden gedrag goed wat niet oké was, en zag dit als een tekortkoming van jezelf.
Wat een veilige verbinding en of verbindingen je wel kan bieden:
Geen angst om jezelf te zijn, een rustige energie, niet iets waar je op leegloopt, acceptatie van je ware ik, zachtheid, openheid, gezien worden zonder hiervoor te hoeven vechten. Balans in geven en ontvangen. Grenzen liefdevol mogen aangeven, en dat de ander hierin rekening met je houdt. Praten over je gevoel, zonder oordeel. Je systeem kalmeert als het ware, en je kan weer ademen.
Je mag gewoon zijn wie je bent, zonder verplichtingen, zonder masker en vooral niet om jezelf te bewijzen. Je was altijd al goed zoals je was, je mocht alleen nog gaan ervaren dat je bij de juiste mensen en verbindingen hierin echt veilig bent.
“Dit is vrijheid in zijn puurste vorm“
Vrij van beperkingen, van gedragingen, van moeten zijn.
Gewoon zijn, niks meer en niks anders.
Aanwezig mogen zijn, in alles wat je in de kern echt bent en waar je naar verlangt.
Zonder strijd, maar in echte liefde.
Waarin de ander of jij elkaar tegemoet komt. één waar ruimte, zachtheid en acceptatie plaatsvindt.
En daar vind deze bevrijding plaatst, als je leert te zien en herkennen dat je mag landen in echte veiligheid. En niet in een veiligheid, die je hoofd en lichaam hadden gecreëerd om te overleven.
Weet en herken het verschil, daarin ligt ook jouw verlossing.
Liefs, Marissa
Geef een reactie